stang 竿

overhellen 倾斜

De stabilisatorstang is een stang in verenstaal die loopt van links naar rechts tussen de wielen.
Deze heeft als taak om het overhellen van de auto in de bocht tegen te gaan. De stang is met een stabilisator-verbindingstang vast gemaakt aan de schokdemper of draagarm. Deze verbindingstang is in veel gevallen met twee kogels uitgerust. Zo kan deze de bewegingen in de wielophanging opvangen. Dit zijn dan ook de slijtagedelen van het stabilisatorsysteem.

Een stabilisatorstang is een massieve staaf van hetzelfde materiaal als de veren, die in auto’s wordt gebruikt om het overhellen in bochten te beperken, terwijl de veerwerking behouden blijft. De staaf verbindt het onderste uiteinde van de wielophanging op dezelfde as. Doordat de staaf het uiteinde van beide veren verbindt is het niet meer mogelijk dat de ene veer helemaal inveert en de andere helemaal niet. Het verschil in inveren wordt zo beperkt. Dit merk je vooral in bochten, waarin de auto minder overhelt naar de buitenkant van de bocht.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notify of